Yazar/lar: Coşkun Polat ve Kasım Binici
Yayına Hazırlayanlar: Nevzat Özel ve Tolga Çakmak
Yayınyeri, Yayınevi: Ankara: ÜNAK
e-ISBN: 978-975-95295-9-8
Önsöz
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak farklı tür ve biçimlerdeki bilgi kaynaklarının, bilgi hizmetlerinin ve öğrenme ortamlarının ortaya çıkması, bireylerin bilgi ile olan ilişkilerinin boyut değiştirmesine neden olmuştur. Bu durum ayrıca bireylerin bilgiyi yönetme bağlamında farklı bilgi ve becerilere sahip olmalarını zorunlu hale getirmiştir. Günümüzde bireylerin bilgiye ne zaman ve neden gereksinim duyduklarını, bilgiyi nerede bulacaklarını ve bulduklarında nasıl değerlendireceklerini, nasıl kullanacaklarını ve ileteceklerini bilmeleri ve bu bilgileri araştırma süreçlerinde başarılı bir şekilde uygulayabilmeleri önem kazanmıştır.
Bireylerin araştırma süreçlerinde gereksinim duydukları bilgi kaynaklarına erişebilmeleri, onları kullanabilmeleri, sunabilmeleri ve iletebilmeleri, bu kaynakları etkin bir biçimde yönetebilmelerini gerektirmektedir. Diğer taraftan bilimsel çalışmalarda kullanılan kaynakların eksiksiz olarak belirtilmesi gerek hukuksal gerekse etik açıdan bir zorunluluktur.
Kullanılan kaynakların belli bir düzen içerisinde belirtilmesi (kaynak gösterilmesi, atıf/dipnot verilmesi) için uluslararası birçok standart (American Psychological Association – APA ve Modern Language Association – MLA gibi) geliştirilmiştir ve bilimsel araştırmalarda bu standartlara uyulması beklenmektedir.
Bireyler tarafından bu standartların kullanılabilmesi için birçok kaynakça hazırlama ve yazım kılavuzları bulunmaktadır. Söz konusu kılavuzlar, standartları oluşturan kurumlar tarafından yayınlanabildiği gibi bu standartların kullanılmasını benimseyen süreli yayınlar tarafından da yönlendirme amacıyla araştırmacılara sunulmaktadır.
Bu kılavuzların yanı sıra, bilgi teknolojilerden yararlanarak EndNote, RefWorks, Zotero, Mendeley, CiteULike gibi çeşitli kaynakça yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Bu sistemler, bilimsel araştırmalarda gerçekleştirilen kaynak gösterme, göndermeler ve alıntılar yapma gibi işlemlerde bireylere hem yönetim hem de zaman açısından büyük kolaylıklar ve olanaklar getirmiştir.
Bu kitap, kaynakça yönetim sistemleri arasında açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım olan Zotero’nun kullanımını aşama aşama ve detaylı olarak açıklamaktadır.
Araştırma süreçlerinde farklı türlerdeki bilgi kaynakları için nasıl kaynak gösterileceğini, nasıl gönderme ve atıf yapılacağını, farklı standartların nasıl kullanılacağını ve Zotero yazılımından nasıl yararlanılacağını öğrenmek isteyen tüm bireylere bu kitabın faydalı olması dileğiyle…
Dr. Nevzat Özel Arş. Gör. Tolga Çakmak
1 Şubat 2015, Ankara
Atıf
Polat, C. ve Binici, K. (2015). Zotero: Bilimsel Araştırma Sürecinde Bireysel Kaynak Yönetimi Aracı. Yayına Hazırlayanlar ve Redaktörler N. Özel ve T. Çakmak. Ankara: Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği