Yazar/lar: Bülent Yılmaz, Özgür Külcü ve Tolga Çakmak
Kaynak: Kültürel Bellek 2016
Sayfa: 545-553
Yayınyeri, Yayınevi: Ankara: Hacettepe Üniversitesi
ISBN: 978-975-491-488-7
Kültürel Miras ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi
Kültürel mirasın yönetimi toplumlar açısından tarih boyunca önem taşımış konulardan biri olmuştur. Bu doğrultuda toplumların sahip oldukları kültürel değerlerin tespit edilmesi ve bu değerlerin korunması, gelecek kuşaklara aktarmak üzere işlenmesi ve erişilebilirliğinin sağlanmasına yönelik konular birden çok disiplini ilgilendiren bir çalışma alanını ortaya çıkmıştır. Yaşanan gelişmelerden de etkilenen bir alan olan kültürel mirasın yönetimi obje odaklı bir yaklaşımdan doğanın ve doğa ile insanın birlikte yarattığı eserlere kadar genişleyen ve daha çok bilgi odaklı yaklaşıma doğru evrimleşmiştir. Ayrıca konuyla ilgili olarak birçok ulusal ve uluslararası girişimler de kültürel mirasa yönelik çalışmalarla öne çıkmıştır. Bu girişimlerden biri olan ICOMOS 1999 yılında yayınladığı Uluslararası Kültür Turizmi Tüzüğünde kültürel mirası bir toplumun geliştirdiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı, deneyimler, gelenekler, mekânlar, nesneler, sanatsal ifadeler ve değerlerin oluşturduğu yaşam tarzlarının ifadesi olarak tanımlamıştır. Ayrıca kültürel miras toplumun ortak geçmişini yansıtan, ortak noktalarını ve farklılıklarını göstererek dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren, tarihsel birikimin sürekliliğini sağlayan ve yeni öğrenme olanakları sunan bir unsurdur (ÇEKÜL, 2017). Kültürel mirasa yönelik olarak sıralanan özellikler, kültürel miras ürünlerini toplayan ve işleyen kurumlar olan kütüphaneler, arşivler ve müzelerin toplumsal işlevlerini artırmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte değişen kullanıcı beklentilerini karşılayabilmek için bu kurumlar altyapı olanaklarını geliştirerek yeni hizmetler sunmaktadırlar. Bu hizmetlerden biri olan dijitalleştirme ve dijital koleksiyonlar kültürel bellek kurumlarına kültürel miras ürünlerinin sunumu açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.
Bu çalışmada kültürel miras ürünlerinin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması için kullanılan yöntemlerden biri olan dijitalleştirme uygulamalarının somut olmayan kültürel miras ürünleri açısından değerlendirilmesi ve bu ürünlerin tanımlanarak erişilebilirliğine yönelik süreçler ele alınmaktadır.
Atıf
Yılmaz, B., Külcü, Ö. ve Çakmak, T. (2019). Kültürel mirasın dijitalleştirilmesi: LoCloud projesi bağlamında bir değerlendirme. Pelin Şahin Tekinalp ve Gonca Gökalp Alpaslan (yay. haz.). Kültürel bellek 2016 içinde (s.545-553). Ankara: Hacettepe Üniversitesi